Nieuwe dienst bij Sofimmo BVBA!

Sinds kort kan U bij ons nu ook terecht voor de opmaak van een Energie Prestatie Certificaat, kortweg EPC.
Deze tool is sinds 2009 verplicht bij de verhuur of verkoop van uw onroerend goed (er zijn hier uitzonderingen op zoals bijvoorbeeld een handelspand, of pand zonder verwarming).
Wij bieden een snelle service namelijk dat het attest wordt afgeleverd binnen de 2 dagen na opname.
Aarzel niet ons te contacteren voor meer informatie

De onzekere tijden en de lage rentes duwen de Belg massaal richting vastgoed, zo blijkt uit cijfers van de notarissen over het tweede trimester.
Nooit vonden meer vastgoedtransacties plaats.

“07/07/16 bron: Belga”

Het aantal vastgoedtransacties in het tweede kwartaal steeg met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar naar een absoluut record.

"We mogen spreken over een stormloop bij de notarissen", aldus Bart Van Opstal van de notarisfederatie.
Vooral in april (+22,1 procent) en mei (20,4 procent) waren er heel veel vastgoedtransacties.

Vooral in Vlaanderen en Brussel waren er meer vastgoedtransacties: Vlaanderen kende bijna een kwart meer transacties (23,9 procent) dan vorig jaar.
"Uitzonderlijk", aldus Van Opstal. Voor West-Vlaanderen gaat het zelfs om een stijging met bijna een derde (32,8 procent).
Ook Brussel deed het erg goed, met 16,5 procent meer vastgoedtransacties, ondanks de terreuraanslagen van maart.
"Er was voor gevreesd, maar de terreuraanslagen hebben geen negatieve impact gehad op de vastgoedmarkt in de Brusselse gemeenten".
Wallonië kende dan weer een daling met 2,11 procent. Wellicht schrikt de onzekerheid over de nieuwe fiscaliteit hier kopers af.

Onzekere tijden

Aanleiding voor de populariteit van vastgoed zijn de onzekere tijden, de zoektocht naar rendement van beleggers en de lage hypotheekrentes. 

De prijsevoluties van vastgoed tonen een opvallend verschil: terwijl de prijs van woonhuizen tegenover vorig jaar stabiel bleef, werden appartementen duidelijk duurder.
De verouderende bevolking kiest makkelijker voor een flat dan een woning, en ook investeerders op zoek naar een belegging kiezen liever voor een appartement dan een woning.
Concreet werden woningen 0,2 procent duurder tegenover vorig jaar, terwijl appartementen 4 procent duurder werden in vergelijking met vorig jaar. 

Huis kost 237.000 euro

De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedraagt nu 236.726 euro.
Tegenover vorig kwartaal is dat wel een stijging met 2,9 procent, maar het gaat hier om een correctie tegenover de vorige maanden.
In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis naar 262.872 euro.
De gemiddelde prijs van een appartement bedraagt 213.394 euro (+3,4 procent tegenover vorig kwartaal).
In Vlaanderen steeg de prijs naar 218.136 euro.

De prijs van bouwgrond verschilt enorm tussen het noorden en zuiden van het land.
Na de prijsdaling in het eerste trimester gaan de prijzen van bouwgrond weer omhoog in het tweede trimester: van gemiddeld 149.000 euro naar 165.000 euro in Vlaanderen, en van 81.000 euro naar 91.000 euro in Wallonië.

 

 


 

 

Projectontwikkelaars: 'kleiner bouwen voor jongeren en singles'

“10/03/16 bron Knack, Ik Ga Bouwen”

Nieuwbouwappartementen hebben in ons land een gemiddelde oppervlakte van 85 vierkante meter. Als het van projectontwikkelaars afhangt, daalt dat cijfer tot 75 vierkante meter.
"Alleen met kleinere flats wordt nieuwbouw weer enigszins betaalbaar voor jongeren en alleenstaanden," stelt Olivier Carrette,gedelegeerd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector in De Standaard.

Een simpel appartement kost in Vlaanderen algauw 215.000 euro, 21% BTW niet ingerekend.

Eén op vijf jongeren en alleenstaanden die een nieuwbouwappartement willen kopen, haken af omdat ze geen lening krijgen van de bank.

Dat leert een rondvraag bij de tien grootste projectontwikkelaars.
De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector is al lang vragende partij om de fiscale druk op nieuwbouw aan te pakken,
maar beseft dat dat on de huidige budgettaire context moeilijk ligt.

"Daarom komen we zelf met een oplossing voor starters," zegt Carette. "We willen de beschikbare ruimte en bouw­oppervlakte efficiënter gebruiken.
Als we een appartement 10 procent kleiner bouwen, zal het ook 10 procent goedkoper worden', zegt Carrette.


 Een huis te groot en te duur? Koop het samen!

“5/03/16 bron: Het laatste nieuws”

Tom en Kenneth hadden hun oog laten vallen op de oude fabriek Malterie Pletsers in Mechelen, maar helaas was het gebouw te duur. Tot Jonathan en Ilse ter hulp schoten.
De bevriende koppels kochten de vroegere mouterij samen en richtten er elk op een verdieping een loft van 185.000 euro in.

"Je begint niet zomaar aan zo'n avontuur, dus we hebben op voorhand een aantal goede afspraken gemaakt.

Het financiële werd geregeld bij de bank en bij de notaris. En we bepaalden ook al wie waar zou wonen", vertelt Ilse die samen met Tom het bureau IT-architecten runt. 

Tijdens de renovatiewerken bundelden de koppels hun krachten. "We hebben veel zelf gedaan.
Het fijne is dat je er nooit alleen voor staat en dat je op moeilijke momenten altijd steun bij elkaar kunt vinden.
Iedereen heeft ook zijn eigen inbreng en specialiteit. Zo vormt er zich een sterk team waarin het geheel meer is dan de som der delen.
Je moet natuurlijk goed met elkaar kunnen opschieten, maar omdat we elkaar al langer kenden, maakten we ons daar geen zorgen om."
Het fijne is dat je er nooit alleen voor staat en dat je op moeilijke momenten altijd steun bij elkaar kunt vinden.


EPC-aanwezigheidsgraad in 2015: 97%!

“2 maart 2016 bron: BIV”

In 2015 kon men in 97% van de door het Vlaams Energieagentschap (VEA) gecontroleerde woningen te koop of te huur het verplichte EPC-attest voorleggen.
In slechts 125 van de 4793 koopwoningen die in 2015 werden gecontroleerd, ontbrak een EPC. Bij de huurwoningen was er in 29 van de 1233 gecontroleerde woningen geen EPC voorhanden.
In die 3% woningen die niet over een EPC beschikten bij de initiële controle, zitten ook de eigenaars die onder een wettelijke uitzondering vallen.
Het VEA zal ook in 2016 blijven controleren om het uitstekende resultaat op z’n minst te bestendigen.
Dat blijkt uit een antwoord van minister van Energie Turtelboom (Open VLD) op een parlementaire vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V).